Ana Sayfa İçin Tıklayınız Döküman Arşivi OfoSoft Web Tasarım Gezi Rehberi OfoSoft Web Tasarım Divriği İlçesi
Yemek Siparişi | Çiçek Siparişi | Sinema | Seyahat | Etkinlikler
Ana Sayfa | Hakkımızda | İletişim | Astroloji | Oyun | S.S.S.
Firmanızı Ekleyin Telefon Rehberi Nöbetçi Eczaneler Link Bankası Harita Servisi Ulusal Gazete Manşetleri Sivas Dışındaki Sivaslı Firmalar
Sivasımız Gezi Rehberi

OfoSoft Web TasarımÜye Girişi
Kullanıcı Adı
Şifre Şifrenizi hatırlamıyorsanız Burayı Tıklayınız.
3 + 1 = Yandaki Sayıların Toplamını Yazınız.
Üye Olmak Için Tıklayınız.


Bu Reklamın Süresi Dolmuştur.

Reklam Ayarlarınızı Düzenleyiniz.

OfoSoft Web TasarımDuyurular

OfoSoft Web TasarımKöşe Yazarları
Özlem Olmazlara Olurumdun 05.12.2011
ÖzlemAtalar Özlem Atalar
AbdülkadirSELVİ Abdülkadir SELVİ
FikretTemel Fikret Temel
GökhanDoğançay Gökhan Doğançay
HakanTopuzoğlu Hakan Topuzoğlu
OrhanŞimşek Orhan Şimşek
SedaBilici Seda Bilici
Sivasrehberim.Net Sivasrehberim .Net
ZeynepÖz Zeynep Öz

Satılık Daireler

OfoSoft Web TasarımSinemalarda Ne Var?
OfoSoft Web TasarımAnketimiz
Sivasa yapılacak yeni stat kaç kişilik olmalı?
30 - 35 bin
%88,8
OfoSoft
20 - 25 bin
%5
OfoSoft
4 Eylül yeterli
%6,2
OfoSoft
Toplam Oy : 500
    Tüm Anketler

Reklam Alanı

  Divriği İlçesi
Açıklama Giriniz.
İlk - Çocuğunuz yemek yemiyor mu?  Önceki - Altınyayla İlçesi
Sonraki - Doğanşar İlçesi  Son - İyi Futbolcu Olmanın Sırları
Tarih
:
13.04.2011
Kategorisi
:
Gezi Rehberi
Okunma Sayısı
:
428
Yorum Sayısı
:
0
Ekleyen
:
Site Editörü
Coğrafi Konum : Divriği ilçesi, Fırat nehrinin kolu olan Çaltı Çayı vadisi yakınında kurulmuştur. İlçenin doğusunda Erzincan, batıda Kangal, kuzeyde Zara-İmranlı, güneyi ise Malatya ile çevrilidir.

İlçenin yüzölçümü 2935 km2, rakımı 1250 m dir. İlçe merkezi nüfusu 17530 , köyleri ile birlikte toplam 32.710 kişidir.


İlçenin önemli dağları, kuzeyde Çengelli Dağı (2650), Deli Dağ (2150) Eferdi, Göldağ ve Akdağ'dır. Güneyde Yama, Demirli, Geyikli Güneydoğuda Sarıçiçek, doğusunda Iğınbat; batıda Dumluca yer alır. İlçenin en önemli akarsuyu Çaltı Çayıdır.


İlçede karasal iklim özellikleri görülür. Kışları çok karlı ve soğuk, yazları sıcak ve kurak geçer. İlçenin bazı dağlarında Meşe, Ardıç ve Çam türü seyrek orman alanları mevcuttur.


İlçenin Tarihçesi : İlçenin tarihi geçmişi Hititlere kadar dayanır (M.Ö. 90) Bizans devrinde Teprice-Tefrike denilen bu şehir XIII. asırda İbn Bibi'nin Selçuk namesinde, diğer bazı eser ve kitabelerde "Divrik" olarak rastlanmaktadır. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde şehrin adı bugün olduğu gibi "Divriği" olarak yazılmaktadır.


VII. Asrın başında sasanilerin istilasına uğrayan Divriği ve yöresi, Heraklius tarafından Sasani yayılmasından kurtarılmasından çok geçmeden Arap ordularının saldırılarına ve güneyde yerleşmiş askeri kolonilerden gelen akınlara hedef oldu. Çevre halkının bağlı olduğu Pavlikyen Mezhebi de Divriği'ye büyük önem kazandırıyordu.


Divriği'nin Türkler eline geçmesi Malazgirt Zaferi ile gerçekleşmiştir. Doğu Anadolu Türk emirleri arasında taksim edilirken Erzincan ve yöresi Emir Mengücek'e düşmüştür. Bu sülalenin bir kolu da Divriği'de hüküm sürmüştür. Mevcut kitabelere göre bunların devri XIII. yüzyılın ortalarına kadar sürmüş ve bu tarihten sonra Mengücek hanedanının mülkü, Divriği'de Selçukluların eline geçmiştir.


Anadolu'daki Türk Birliğinin dağılmasından sonra, Divriği'nin Mısır memluk yönetiminde kaldığı görülür. 1398 yılında Divriği, Osmanlı padişahı I. Beyazıd tarafından, o devirde Mısır valisi olan İbrahim Şuhhi'nin oğlundan teslim alındı.1401 yılında Timur'un istilasına uğradı. Divriği'nin Türk Birliğine kesin olarak katılması Yavuz Sultan Selim devrinde Mercidabık zaferinden sonra olmuştur (1516). Osmanlı topraklarına katılan Divriği, Sivas eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu .


Sivas ilinin yeniden düzenlenmesinden sonra Divriği, ilçe merkezi haline getirilmiştir.


Tarihi Değerler : Divriği Kalesi : Bazı bölümlerin M.S. 9. yüzyılda Pavlikanlarca yapıldığı anlaşılmaktadır. Sur uzunluğu 1.5 km. kadardır. Büyük bir kısmı da Menğücekoğulları tarafından 13. yüzyılda yapılmıştır. İçerisinde camii, sarnıç, zahire ambarı, kaya kovuklarının izlerine hala rastlanmaktadır. Bunlardan başka Kesdoğan Kalesi, Ordu (Kaya Burun) Kalesi bulunmaktadır.


Camiileri :


Kale Camii: 1180 yılında Süleyman Şah oğlu Emir İshak tarafından yapılmıştır. Mimarı Maragalı Firuz' un oğlu Hasandır. Kale Camii Türklerin en eski yapısından biri olması sebebiyle çok büyük önem arz etmektedir.


Ulu Camii ve Darüşşifası : Ulu Camii, Mengücekoğullarından hükümdar Süleyman Şah oğlu Ahmed Şah tarafından 1228 yılında yaptırılmıştır.1280m2'lik bir alana oturan camiiye, kuzey, doğu ve batı yönünde yer alan taş süslemeleriyle hayret uyandıran üç güzel kapıdan girilmektedir.


Darüşşifa ise, Behram Şah'ın kızı Melike Turan Melek tarafından 1228 yılında yaptırılmıştır. Bu eşsiz anıt 768 m2'lik bir alana oturmaktadır.18.yüzyılda medrese haline getirildiği için Şifaiye Medresesi de denilmektedir.


Cedit Paşa Camii: Aynı isimle anılan mahallededir.1799 yılında yapılmıştır. Bezemeleri Ulu Camiinde görülen süslemelerin kaba bir taklididir. Minaresi siyah-beyaz kesme taş örgülüdür. Bundan başka Abı Çimen Camii (1840), Gökçe Camii (1844), Zeliha Hatun Camii (1869), Hacı Osman Mescidi, Kemenkeş Camii, Şemsi Bezirgan, Kültür, Ahmet Paşa, Süleyman Ağa, Tavukçu, Turabali Mescitleri vardır.


Kümbet ve Türbeleri:


Sitte Melik Kümbeti: Mengücekoğullarından Emir Süleyman Seyfeddin Şahinşah için 1195 yılında yaptırılmıştır. Sekizgen planlı, sivri pramidal külahla örtülüdür. Tamamı kesme taştan inşa edilen türbenin süslemeleri dikkati çekmektedir.


Kemareddin Kümbeti : Emir Kemareddin, Mengücekoğullarının hazinedarıdır.1196 yılında yaptırılmıştır. Sekizgen planlı, içten kubbe dıştan pramidal külahla örtülüdür.


Kemenkeş (Nurettin Salih) Kümbeti : 1240 yılında yaptırılmıştır. Sekizgen planlı içten kubbe dıştan pramidal külahla örtülüdür.


Naip (Gazezler) Kümbeti : Kitabesine göre 1291 yılında Naifı Eşref için yaptırılmıştır. Sekizgen planlı pramidal külahlıdır.


Sinaniye Hatun Türbesi : Kalealtı mahallesindedir. Harap bir haldedir. Muhtemelen Mengücekoğulları dönemine aittir. Bunlardan başka; Ahi Yusuf Türbesi (13. yüzyıl). Araplık türbesi, Saracın Türbesi (18. yüzyıl) Nasreddin Mehmet Yatırı (1489), Dumluca Köyü Dilber Kümbeti (13. ve 14. yüzyıl) Seyit Baba Türbesi, Saçlı Baba, Akça Baba, Hasan Paşa Türbesi, Hüseyin Gazi Türbesi, Gani Baba Türbeleri vardır.


Hanlar - Hamamlar :


Pamuk Han : Demirdağ, istasyonunu yakınındadır. Duvarların büyük bir bölümü ayaktadır. Üst örtüsü yıkılmıştır.


Burma han Kervansarayı : Divriği-Kemah-Erzincan yolu üzerindedir. Mengücek-oğulları dönemine aittir. Sultan 1V. Murat'ın onarıma aldırdığı, Revan Seferine giderken bu handa konakladığı rivayet edilmektedir. Büyük ölçüde harap durumdadır.


Mirçinge Hanı : Handere köyündedir. Mengücekoğulları döneminde yapılmıştır. Sadece kapalı mekanlardan oluşmaktadır.


Dipli Han : Günbahçe köyü ile Dumluca Köyü arasındadır. Duvarları ve üst örtüsünün büyük bir bölümü ayaktadır.


Hamamlar : Aşağı Hamam (Hamam-ı Süfla-Acı Hamam-Kayaoğlu Hamamı) Bekir Çavuş Hamamı ve İmamoğlu Hamamı,


Köprüler :


Handere Köprüsü : Handere köyündeki hanın 1 km kadar güneydoğusun-dadır. Mirçinge Çayı üzerindedir. İki gözlü; sivri kemerlidir. 8 m. yükseklikte, 4,5 m. enindedir. Urta göz diğerinden büyüktür. Siirt Malabadi Köprüsünün bir benzeridir. Bundan başka; Kız köprüsü, Tazlıoğlu Köprüsü, Kesik Köprü, Lıh Çayı Köprüsü, Bereket Değirmeni Köprüsü, Köse Paşa Köprüsü, Hüngür Köprüsü ve Altındere Köprüleri vardır.


Kiliseler :


Yukarı Kilise : Kalenin batısında büyük bir bölümü yıkılmıştır.


Aşağı Kilise : Yukarı Kilisenin altındadır. Duvarlar ve üst örtü büyük çapta yıkılmıştır.


Kayaburun Köyü Kilisesi : Aynı adla anılan köyün girişindedir. Bunlardan başka; Kaya Yakup Kilisesi, Erşün Kilisesi, Uzunkaya (Pargam )Kilisesi,Güresin Verk mevkiinde bulunan kiliseleri vardır.

        Içeriği Paylaşın Butonu    
 Bu İçeriğe Yapılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamıştır...


Detaylar İçin  346 222 44 22
  Kategorideki Diğer Dökümanlar
 Meydan Camii 13.04.2011
 Paşa Camii 13.04.2011
 Yıldızeli İlçesi 13.04.2011
 Ulaş İlçesi 13.04.2011
 Şarkışla İlçesi 13.04.2011
 Suşehri İlçesi 13.04.2011
 Koyulhisar İlçesi 13.04.2011
 Kangal İlçesi 13.04.2011
 Hafik İlçesi 13.04.2011
 Gürün İlçesi 13.04.2011
Reklam Alanı
OfoSoft Web TasarımE-Bülten Aboneliği
Ad Soyad
E-Mail
Ekle Çıkar

OfoSoft Web Tasarımİstatistikler
OfoSoft Web Tasarım
Aktif Ziyaretçi
: 9
OfoSoft Web Tasarım
Bugün Tekil
: 189
OfoSoft Web Tasarım
Toplam Haber
: 1252
OfoSoft Web Tasarım
Toplam Firma
: 658
OfoSoft Web Tasarım
Onaylanacak
: 1
OfoSoft Web Tasarım
Toplam Üye
: 153
OfoSoft Web Tasarım
Toplam Dosya
: 4
OfoSoft Web Tasarım
Toplam Döküman
: 166
OfoSoft Web Tasarım
Toplam İlan
: 4
OfoSoft Web Tasarım
Toplam Ürün
: 0
abaragambimumbara
Sayfa Başı
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sayfa Başı
Telif Hakkı 2009-2012 SivasRehberim.Net'e Aittir. Her Hakkı Saklıdır.
Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.Burç YorumlarıRadyo TV ServisiMuzik KutusuGitmek İçin Tıklayınız.Gitmek İçin Tıklayınız.
Site Güvenliğini Kontrol Et

RSS Servisi
SivasRehberim.Net adresi üzerinde bulunan fotoğraf ve bilgiler izinsiz kullanılamaz.
OfoSoft Web Tasarım

W3 Kontrolu Yap
Sitede yer alan kullanıcı yorumları üyelik sözleşmesinde kabul edildiği şekilde yorum yapan üyenin şahsi düşünceleridir.
Bu sitenin alt yapısında OfoSoft Web Tasarım tarafından geliştirilen OfoSoft Şehir Rehberi Sistemi kullanılmaktadır.
Bu siteden en iyi görüntüyü 1024*768 ve üzeri ekran çözünürlüğünde alabilirsiniz. Tavsiye edilen internet tarayıcımız Mozilla Firefox'dur.

Sayfanın Yüklenme Zamanı : 1,16 saniyedir.

Sayfayı Tekrar YükleSayfayı Yenileyerek Yükle